Великие Украинцы
ИНТЕР
рос
укр
В╕део
генеральний спонсор
Новини
Про проект
Концепц╕я проекту
Ведуч╕ проекту
Команда проекту
TOP 11-100
Голосування
Телеформат
Постат╕
Адвокати
╤нш╕ Велик╕
FAQ
Точка зору
Форум
Зворотний зв'язок
Партнери
Тема

Правила форуму
В╕та╓мо, гостю
Вх╕д
Ре╓страц╕я
Форум
»
Про проект
»
Постат╕
»
Трич╕ йому являлася любов, ще трич╕ - тюрма. ╤ван Франко
»
«
<
1
2
3
4
>
»
Акбара
Пов╕домлень:
84
250278138
Трич╕ йому являлася любов, ще трич╕ - тюрма. ╤ван Франко
(Не зовс╕м про тюрми ╕з гратами, зовс╕м не про любов.)
20.11.2007 20:05
Пов╕домлень:
38
Перегляд╕в:
1692
Вперше Франка арештовують у 1878 роц╕ за звиинуваченням у соц╕ал╕стичн╕й пропаганд╕. Пот╕м в╕н згадуватиме як прокидався з╕ сн╕гом, нав╕яним з в╕кна, на голов╕, та, недивлячись на це, саме протягом цих 9-ти м╕сяц╕в 22-р╕чний поет створив нищ╕вну сатиру "Сморгонська академ╕я". ╤стор╕╖ ╕нших його ув"язнень не менш страшн╕, проте ця людина н╕коли не падала духом, не ридала над поки що не виритою могилою свого народу, а робила велику справу - примушувала людей в╕рити у майбутн╓ сво╓╖ кра╖ни, яку тод╕ ще впевнено вважали районом Москов╕╖. Чого варт╕ одн╕ лише рядки з його "Козака-невмираки":
"Довго нас недоля жерла,
Дос╕ нас наруга жре,
Та ми крикн╕м: "Ще не вмерла,
Ще не вмерла ╕ не вмре!"
Мен╕ одн╕й п╕сля цих рядк╕в хочеться жити? Спод╕ваюсь, що н╕!
Франка поховали у позичен╕й сорочц╕, у с╕мейному склеп╕ польських шляхтич╕в. Власну могилу син коваля ╕ Укра╖ни здобув через багато рок╕в п╕сля смерт╕, при цьому його внесок в л╕тературу, науку ╕ самосв╕дом╕сть укра╖нського народу важко переоц╕нити! В╕н прожив, як ╕ ма╓ прожити поет - м╕ж небом ╕ землею, зв"язуючи людей з Богом!
Головне - не програти битву самим соб╕!
Востанн╓ зм╕нено: користувачем
Акбара
Ukrainian_Girl
Пов╕домлень:
197
Сайт:
http://photo.bigmir.net/album/1895125/
276829721
29.11.2007 17:28
в╕н ще й женився на Ольз╕ Хорунжинськ╕й (з Ки╓ва) заради об*╓днання Наддн╕прянщини ╕ Зах╕дно╖ Укра╖ни
Нама на св╕т╕ Укра╖ни, нема╓ другого Дн╕пра.
Т.Г.Шевченко
Patriot_Ukrayiny
Пов╕домлень:
27
01.12.2007 3:35
Франко заслугову╓ на величезну повагу!!!
Акбара
Пов╕домлень:
84
250278138
01.12.2007 23:24
"Франко мав рац╕ю, коли писав, що в╕н "ще не песим╕ст". ╤ хоч який трудний шлях життьовий йому випав, але в к╕нцев╕м акоорд╕ його творчост╕ не чути цього жал╕бного деренчання ослаблено╖ струни: навпаки, останн╕ розд╕ли "Мойсея" повн╕ тупотом копит ╕ звуками сурем - музикою перемоги...
В ц╕м геро╖чн╕м напруженн╕, в ц╕й перемоз╕ над скорбним ╕ малов╕рним духом, над життьовими обставинами ╕ добою - ╕ поляга╓ та ВЕЛИЧН╤СТЬ Франка, в як╕й тепер не сумн╕ва╓ться,здаться, н╕хто, ╕ яка не дозволить, хоч би як зм╕нились умови нашого життя, забути цого як поета"
М.Зеров
От, зда╓ться, так просто, але так переконливо ╕ беззаперечно один поет ╕ л╕тературний критик сказав про ╕ншого...
Востанн╓ зм╕нено: 04.12.2007 22:03 користувачем
Акбара
Акбара
Пов╕домлень:
84
250278138
10.12.2007 16:10
Укра╖нц╕! Чому за др╕б"язковими суперечками забува╓мо справжн╕х ген╕╖в?!.
Мончи
Пов╕домлень:
1246
Сайт:
intersvoboda.com.ua
22.12.2007 15:36
Тема Voit-а перекинута сюда.
(так как тема уже была создана)
Voit
Ця Людина не потребу╓ реклами. Адже ╤ван Франко ╕ у сво╖х наукових етнограф╕чних ╕ ╕сторичних статтях, у творах ╕ у казках показав всю велич ╕ красу Укра╖ни ╕ укра╖нц╕в. В╕н не боявся, живучи в наш╕й прекрасн╕й Держав╕, ставити на сво╓ м╕сце наш╕х добрих сус╕д╕в як ╕з заходу, так ╕ з╕ сходу.
Mavka
Вже вкотре дивуюся, чому в б╕льшост╕ тем про д╕йсно варт╕сних ╕ Великих ген╕╖в нема╓ допис╕в, а от у Л╓н╕н╕в-В╕тренок-Крюгер╕в тисячами. Приваблюють ╖х теми, де пахне "удобр╓н╕ями", де можна п╕дживитись негативною енерг╕╓ю на ввесь день.
Франка я включила у свою десятку (хай ╕ суб"╓ктивну). Якщо автор теми зна╓, де по Укра╖н╕ ╓ ц╕кав╕ м╕сця, йому присвячен╕, то розкаж╕ть. Я подорожую нашою землею, а у таких святинях гр╕х не побувати.
..Хтось бреше ╕ спить, краде - не болить, ╕ в оч╕ тоб╕ см╕╓ться...
NewDisease
Усього одна в╕дпов╕дь. Дякую, Mavka. Тво╖ думки у вс╕х темах д╕йсно встановлюють правильний напрямок дискус╕╖.
Мабуть, н╕хто не каже Франку "так" т╕льки тому, що його не читали. Кого, як не його, вважати Великим Укра╖нцем?
Акбара
1) Активн╕сть наших форумчан д╕йсно дивна ╕ незрозум╕ла. Тему, присвячену ╤ванов╕ Яковичу Франку я завела з м╕сяць тому ╕ ╖╖ давно ╕ спок╕йно вже в╕дсунули на останн╕ стор╕нки форуму...
2) Деяк╕ м╕сця, пов"язан╕ з Каменярем, меня пощастило в╕дв╕дати особисто. По-перше, це с. Нагу╓вич╕ Дрогобицького району Льв╕всько╖ област╕ - м╕сце, де народився Франко. По-друге, м╕сце його останнього притулку - Личак╕вський цвинтар у Львов╕.
.::ВСЕМ ПЕРЕЙТИ ПО ССЫЛКЕ!!!::.
Востанн╓ зм╕нено: 22.12.2007 15:38 користувачем
Мончи
Акбара
Пов╕домлень:
84
250278138
25.12.2007 15:45
╤ все-таки ц╕каво, хто в╕ддав св╕й голос за Каменяра ╕ як╕ мотиви були у кожного, хто це робив?
ombaranovskyi
Пов╕домлень:
4
25.12.2007 20:12
Я св╕й голос в╕ддав не за ╤вана Франка. Я намагався рекламувати математик╕в, бо ╓ серед укра╖нц╕в видатн╕ математики (а н╕хто про них не зна╓).
Але дискус╕я, що вели
Акбара
та
kobzaryk
, зачепила:
Щодо в╕дв╕дання Нагу╓вич╕в вл╕тку 2005, то ця по╖здка закарбу╓ться в пам`ят╕ мо╖й на в╕ки-в╕чн╕. Абсолютно випадково я потрапила туди в день,коли на Батьк╕вщину вперще з 1957 року прилет╕в з Канади Зинов╕й Васильович Франко - внучатий плем╕нник великого Каменяра.
Я був у Дрогобич╕ та в Нагу╓вичах у вересн╕ цього року. ╤ Стежкою Франка ходив, ╕ музей в╕дв╕дав. Дуже сподобалося! Прошу подивитися мо╖ фотовраження на
http://www.mathsociety.kiev.ua/news.html
(це в новинах Ки╖вського математичного товариства, зараз новина вже трохи нижче спустилася).
Я був у Дрогобич╕ у службовому в╕дрядженн╕. Але найсильн╕ш╕ враження залишилися саме в╕д подорож╕ Франковими м╕сцями. Саме про це тут:
ссылка
╤ ще... Для мене дискус╕╖ про те, хто величн╕ший: Франко чи Шевченко, здаються трохи некоректними. Обидва славн╕ наш╕ ген╕╖! ╤ як би хтось не любив Франка, не можна нехтувати Шевченком.
Форум КМТ : Велик╕ Укра╖нськ╕ Математики
Востанн╓ зм╕нено: 01.05.2008 9:18 користувачем
Мончи
Акбара
Пов╕домлень:
84
250278138
03.01.2008 19:23
Шевченком н╕хто нехтувати не збира╓ться. Просто, анал╕зуючи деяк╕ факти ╕ обставини, з"явля╓ться ц╕лком законом╕рна думка, що концентрац╕я л╕тературно╖ уваги на постат╕ Тараса Григоровича, м"яко кажучи, даремна. Не одного ген╕я виносила Укра╖на. А ╤ван Якович - то найяскрав╕ше цьому п╕дтвердження.
Мончи
Пов╕домлень:
1246
Сайт:
intersvoboda.com.ua
01.05.2008 9:19
Пост Iwanko
(
перенесено
)
Ну вот показали фильм Вакарчука про Франко. Я не всё смотрел, но не понял про "моду на укринское в Европе". Это прямо какой-то пунктик в головах у галичан.
Неужели и Франко тратил себя на эту безголовую идею - понравиться, популизировать украинское. Это как дешёвка которая приехала из провинции и ходит в красных сапогах и мини-бюке чтоб понравиться.
Нравяться сильные и самодостаточные, а те кто пытаеться понравиться.. ну, жалость вызывают.
.::ВСЕМ ПЕРЕЙТИ ПО ССЫЛКЕ!!!::.
Востанн╓ зм╕нено: 01.05.2008 9:25 користувачем
Мончи
Iwanko
Пов╕домлень:
2711
01.05.2008 9:23
Дякую, Мончи!
Мой друг - Путин
«
<
1