Великие Украинцы

Тема

« <- < 43 44 45 46 > »
Пов╕домлень: 849
Мистецтво в Укра╖н╕.
04.05.2008 20:09
Пов╕домлень: 452
Перегляд╕в: 7295
Вступ.

На днях, отмечая день рождения друга на Донецком Море (так назевается водохранилище за городом), у нас разгорелся спор по поводу украинской культуры. Была высказана мысль, что, украинская культура уступает культурам других стран, так как не затрагивает обще человеческие проблемы. Естественно, что я с этим не согласился.
К сожалению, не знание отечественной литературы, живописи и пр., приводит к тому, что в современном обществе, многие умные и образованные люди считают, будто наша культура однобока.
Затрагивая эту проблему, я ставлю перед собой задачу, показать скептикам - что творчество наших мыслителей более многогранно, чем они думают.

Глава перша.

Художньо-стильов╕ напрями ╕ теч╕╖ в л╕тератур╕.

Бароко

Напрям у мистецтв╕ та л╕тератур╕ XVII&#8212;XVIII ст., який прийшов на зм╕ну В╕дродженню, але не був його запереченням. Бароко синтезувало мистецтво готики й ренесансу.
Укра╖нське бароко виникло у перш╕й чверт╕ XVII ст. ╕ розвивалося протягом двох в╕к╕в в ус╕х жанрах тод╕шньо╖ л╕тератури, зокрема в пропов╕дях ╤. Галятовського, А. Радивиловського, в поез╕╖ Л. Барановича, ╤. Величковського, Г. Сковороди та ╕нших.

Класицизм

Напрям у ╓вропейськ╕й л╕тератур╕ та мистецтв╕, який уперше з'явився в ╕тал╕йськ╕й культур╕ XVI ст., а найб╕льшого розкв╕ту досяг у Франц╕╖ XVII-ст. Цей напрям певною м╕рою притаманний ус╕м ╓вропейським л╕тературам, а в деяких збер╕гав сво╖, позиц╕╖ аж до першо╖ чверт╕ XIX СТ.
Класицисти вважали, що призначення л╕тератури &#8212;виховувати людину, але не шляхом читання моралей чи нотац╕й, а насолодою, яку-мусить давати мистецтво.
Розвитков╕ класицизму в Укра╖н╕ не сприяли н╕ пол╕тичн╕, н╕ загальнокультурн╕ умови. Поширення набули переважно т╕льки &#171;низьк╕&#187; жанри &#8212; травест╕йна поема, комед╕я, байка. Але саме завдяки ц╕й неповнот╕ класицизму в укра╖нськ╕й л╕тератур╕ в╕дбува╓ться епохальний перех╕д в╕д укра╖н╕зовано╖ книжно-слов'янсько╖ до живо╖ народно╖ мови. Так започаткову╓ться нове в╕дродження укра╖нського письменства, а згодом ╕ нац╕╖ в ц╕лому. Представники укра╖нського класицизму &#8212; ╤. Котляревський, Г. Кв╕тка-Основ'яненко, П. Гулак-Артемовський, П, Б╕лецький-Носенко та ╕н.
Сентиментал╕зм

Напрям у ╓вропейськ╕й л╕тератур╕, друго╖ половини XVIII &#8212; початку Х╤Х ст., що характеризу╓ться прагненням, в╕дтворити св╕т почутт╕в просто╖ людини й викликати сп╕вчуття читача до геро╖в твору. Видатними представниками цього напряму ╓ Ж.-Ж. Руссо (Франц╕я), С. Р╕чардсон (Англ╕я), Й.-В, Гете (Н╕меччина).
В Укра╖н╕ сентиментал╕зм найяскрав╕ше проявився у творчост╕ ╤. Котляревського (&#171;Наталка-Полтавка&#187;) та Г. Кв╕тки-Основ'яненка (&#171;Маруся&#187;, &#171;Сердешна Оксана&#187;, &#171;Козир-д╕вка&#187;, &#171;Щира любов&#187; тощо).
Романтизм

Один ╕з пров╕дних напрям╕в у л╕тератур╕, науц╕ й мистецтв╕, що виник наприк╕нц╕ XVIII ст. у Н╕меччин╕ та ╕снував у л╕тератур╕ ╢вропи й Америки в перш╕й половин╕ XIX ст.
Св╕тового значення набула творч╕сть таких представник╕в романтизму, як Д. Байрон, В. Скотт (Англ╕я); Г. Гейне, Ф. Ш╕ллер (Н╕меччина); В. Гюго (Франц╕я) та ╕н.
Укра╖нський романтизм охоплю╓ пер╕од 20&#8212;60-х рок╕в XIX стол╕ття. Виникнення цього л╕тературного напряму в Укра╖н╕ пов'язане з публ╕кац╕╓ю в 1827&#8212;28 pp. твор╕в П. Гулака-Артемовського &#171;Твардовський&#187; ╕ &#171;Рибалка&#187;, з появою &#171;Малорос╕йських п╕сень&#187; М. Максимовича в 1827р., а також створенням л╕тературного гуртка ╤. Срезневського в Харк╕вському ун╕верситет╕ наприк╕нц╕ 20-х pp. Укра╖нськ╕ романтики мали к╕лька сво╖х осередк╕в: у Харков╕ д╕яли Л. Боровиковський, А. Метлинський, М. Костомаров; у Львов╕ &#8212; М. Шашкевич, ╤. Вагилевич, Я. Головацький (&#171;Руська тр╕йця&#187;), М. Устиянович; у Ки╓в╕ &#8212; кирило-мефод╕╖вц╕ М. Костомаров (яким пере╖здить з Харкова), Т. Шевченко, П. Кул╕ш.
Реал╕зм

Л╕тературний напрям, який характеризу╓ться правдивим ╕ всеб╕чним в╕дображенням д╕йсност╕ на основ╕ тип╕зац╕╖ житт╓вих явищ. Починаючи з 30-х pp. XIX ст. набува╓ розвитку у Франц╕╖, а згодом в ╕нших ╓вропейських л╕тературах. XIX ст. дало св╕тов╕й л╕тератур╕ таких видатних письменник╕в-реал╕ст╕в, як Стендаль, П. Мер╕ме, О. Бальзак (Франц╕я); Ч. Д╕ккенс, У. Теккерей, Т. Гард╕, Ш. Бронте (Англ╕я); Ф. Досто╓вський, Л. Толстой, А. Чехов (Рос╕я).
Серед укра╖нських реал╕ст╕в &#8212; Марко Вовчок, ╤. Нечуй-Левицький, Панас Мирний, ╤. Франко.
Модерн╕зм

Загальна назва л╕тературних напрям╕в та шк╕л XX ст., яким притаманн╕ формотворч╕сть, експериментаторство, тяж╕ння до умовних засоб╕в, антиреал╕стична спрямован╕сть.
Одним з найперших вияв╕в модерн╕зму, точн╕ше його пров╕сником в Укра╖н╕ був декаданс.
Декаданс, напрям, назва якого в переклад╕ означа╓ занепадництво.
В укра╖нськ╕й л╕тератур╕ модерн╕зм╕ набував специф╕чних рис. Перш╕ спроби &#171;модерн╕зувати&#187; укра╖нську л╕тературу роблять М. Вороний, М. Коцюбинський та М. Чернявський, видаючи альманахи &#171;З-над хмар ╕ з долин&#187; (1903), &#171;З потоку життя&#187; (1905), а також представники &#171;Молодо╖ музи&#187; (П. Карманський, В. Пачовський, С Твердохл╕б, О. Луцький та ╕н.), &#171;Укра╖нсько╖ хати&#187; (М. ╢вшан, М. Ср╕блянський, А. Товкачевський, Г. Чупринка, О. Олесь, М. Жукта╕н).
Неоромантизм, стильова теч╕я модерн╕зму, що виникла в укра╖нськ╕й л╕тератур╕ на початку XX ст., названа Лесею Укра╖нкою &#171;новоромантизмом&#187;. Неоромантизм в укра╖нськ╕й л╕тератур╕ започаткувала О. Кобилянська новелами та пов╕стями &#171;Людина&#187;, &#171;Цар╕вна&#187;. У цьому стил╕ працювали також Леся Укра╖нка, Олександр Олесь, М. Вороний та ╕нш╕.
╤мпрес╕он╕зм

Художн╕й напрям, заснований на принцип╕ безпосередньо╖ ф╕ксац╕╖ вражень, спостережень, сп╕впереживань. Сформувався у Франц╕╖ в друг╕й половин╕ XIX ст.
Поетика ╕мпрес╕он╕зму в╕дбилася у творчост╕ М. Коцюбинського, B. Стефаника, М. Черемшини, частково О. Кобилянсько╖, а також Г. Михайличенка, М. Хвильового, ╢. Плужника та ╕н.
Експрес╕он╕зм

Напрям, назва якого походить в╕д французького ixpressio (вираження). Як ╕ ╕мпрес╕он╕зм, постав у творчост╕ зах╕дно╓вропейських художник╕в (В. Ван Гог, Е. Мунк, П. Сезанн, П. Гоген, А. Мат╕сс та ╕н.). Згодом експрес╕он╕стичний стиль засвою╓ н╕мецька л╕тература (С. Георге, Г. Тракль, Ф. Кафка, Б. Брехт та ╕н.), а дал╕ й ╕нш╕ ╓вропейськ╕ л╕тератури.
Укра╖нський експрес╕он╕зм започаткував В. Стефаник, який в╕д декадентських поез╕й у проз╕ перейшов на засади експрес╕он╕зму. Класичний експрес╕он╕зм утвердив О. Туринський пов╕стю &#171;Поза межами болю&#187;. У стильову теч╕ю експрес╕он╕зму частково впису╓ться творч╕сть М. Кул╕ша (&#171;97&#187;), частково &#8212; М. Бажана (зб╕рка &#171;17-й патруль&#187;), а особливо проза М. Хвильового, ╤. Дн╕провського, Ю. Липи, Т. Осьмачки.
Символ╕зм

Одна з╕ стильових теч╕й модерн╕зму, що виникла у Франц╕╖ в 70-х pp. XIX ст.
Теоретиком символ╕зму вважа╓ться Ш. Бодлер. У 1880&#8212;90-х pp. у Франц╕╖ з'явля╓ться ряд посл╕довник╕в Бодлера &#8212; символ╕ст╕в. Найталановит╕ш╕ його продовжувач╕ &#8212; П. Верлен, А. Рембо, C. Малларме. Символ╕зм поширювався також в ╤тал╕╖ (Г. д'Аннунц╕о), Бельг╕╖ (Е. Верхарн, М. Метерл╕нк), Н╕меччин╕ (С. Георге, Ф. Н╕цше), Англ╕╖ (О. Уайльд), Польщ╕ (М., С. Пшибишевський, К. Пшерва-Тетма╓р), Рос╕╖ (Д. Мережковський, О. Блок, А. Б╓лий, В. ╤ванов).
В укра╖нську л╕тературу символ╕зм прийшов через австро-н╕мецьку та польську л╕тератури. Засновницею цього стилю у в╕тчизняному письменств╕ стала Ольга Кобилянська. Серед пом╕тних укра╖нських символ╕ст╕в можна назвати П. Карманського, В. Пачовського, Б. Лепкого, М. Яцк╕ва, Д. Загула, Я. Савченка, О. Сл╕саренка, Т. Осьмачку (у ранн╕й поез╕╖), М. ╢вшана, М. Ср╕блянського, Г. Чупринку. Водночас сл╕д наголосити, що укра╖нський символ╕зм м╕цно переплетений з неоромантизмом, практично неможливо визначити, який з двох стил╕в дом╕ну╓ у тому чи ╕ншому твор╕.
Неокласицизм

Французький неокласик А. Шень╓ висунув гасло: &#171;На теми, що нов╕, античний в╕рш складаймо!&#187; Це стало нормою для французьких неокласик╕в XIX ст., як╕ в╕дом╕ б╕льше п╕д назвою &#171;парнасько╖ школи&#187; (Ш. Леконт де Л╕ль, T. де Бонв╕ль, Л. Дь╓рке, Ф. Сюлл╕-Прюдом та ╕нш╕).
До укра╖нських неокласик╕в традиц╕йно в╕дносять М. Зерова, М. Драй-Хмару, П. Филиповича, Юр╕я Клена (О. Бургардта), М. Рильського. Окр╕м того, В. Домонтовича (В. Петрова), М. Могилянського, А. Н╕ковського, Б. Тена, Г. Кочуру.
Футуризм

Авангардний напрям, назва якого в переклад╕ з латини &#8212; майбутн╓. Виник у л╕тератур╕ на початку XX ст. Як художньо-стильовий напрям вперше заявив про себе р╕зновидом ╕тал╕йського авангардизму. Його теоретиком став поет Т. Мар╕нетт╕, який пропагував радикальний розрив ╕з ус╕╓ю культурною традиц╕╓ю: &#171;Ми п╕дрива╓мо традиц╕╖, як поточен╕ червою мости&#187;. Декларац╕╖ укра╖нських футурист╕в були близьк╕ до цього: &#171;Те, що називають мистецтвом, ╓ для нас предмет л╕кв╕дац╕╖... Л╕кв╕дац╕я мистецтва ╓ наше мистецтво... Мистецтво ╓ пережиток минулого... Смерть мистецтву!.. Хай живе метамистецтво &#8212; &#171;мистецтво комун╕стичного сусп╕льства&#187;!..&#187;. Ознаки футуризму спостер╕га╓мо в творчост╕ М. Семенка, В. Пол╕щука, Я. Савченка, М. Бажана, Г. Шкуруп╕я.
Неореал╕зм

Стильова теч╕я в укра╖нськ╕й л╕тератур╕ початку XX ст., (╖╖ ще називають соц╕ально-психолог╕чним, романтичним, ╕мпрес╕он╕стичним або л╕рико-психолог╕чним реал╕змом), яка розвинулася з класичного реал╕зму. Неореал╕зм виявився у творчост╕ В. Винниченка, В. П╕дмогильного, Б. Антоненка-Давидовича, ╤. Сенченка, В. Домонтовича (В. Петров) та ╕нших митц╕в.
Екзистенц╕ал

&#8222;Йеhуди, дабер ╕врит&#8221;

(Укра╖нц╕ будьте ╓вреями!)
УВАГА: Я тепер абаска
07.08.2008 0:55
Але мистецтво рухалось дал╕, ╕ поступово в╕д них в╕ддалялось.

Ви бачили п╕зн╕ прац╕ Гой?

Тому так╕ експерименти я вважаю такою соб╕ екскурс╕╓ю в минуле.

Чули таке: «новое это хорошо забитое старое»?

Я думаю час покаже.

Пов╕домлень: 252
07.08.2008 12:31
donbassec, частая смена Ваших аватар свидетельствует о напряжённом поиске своего образа - Вы, очевидно, в пути... В добрый час! Но это так, к слову.

По сути:

Тобто, яко╖ саме програми. Хот╕лось би б╕льш точно – що ма╓ться на уваз╕ п╕д словом „програма”. А ще це: „сколько кому из нас чего дать?” Надати чого? Таланту, вдач╕, розуму, сили?

Отвечаю: да, именно этого - таланта, воли, силы личности, способности к выбору. Ведь вопрос в том, КАК это в нас запускается - что дано в генах, что привносится воспитанием, за что именно отвечает сам человек? Будучи матерью двоих взрослых людей, осознавая процесс их формирования, я могу сказать, что внешнее воздействие(родителей, окружения,образования) - только коррекция того, что личность уже в себе содержит. А если биохимические процессы, гормоны, воздействующие на формирование наших желаний и поступков, одни и те же, и механизм их известен, то какая сила преобразует эти процессы у одного человека в созидание, а у другого - в разрушение? Другими словами - где, когда, кем заложена программа личности, которую она (личность) исполняет, отрабатывает (или не отрабатывает)в ходе своей жизни? Что предопределено в нас, а за что мы сами в ответе?

У меня есть своя версия ответа на эти вопросы, но она, скорее, из области "фантазии". Поэтому пока не буду подставляться.

Я думаю, що дитина народжу╓ться не чистою дошкою (табулараса), на нього вплива╓ (на його повед╕нку ╕ тому под╕бне) р╕зн╕ ф╕з╕олог╕чн╕ та х╕м╕чн╕ (гуморальн╕) чинники.

Зв╕сно, що не треба недооц╕нювати силу виховання, але не сл╕д недооц╕нювати ╕ природу.

Собственно, я говорила о том же.

Так ще ╓ енерг╕я.

Вот, вот, и я об энергии. И теперь - крутой поворот в теме:

то, что я назвала физиологическими отправлениями, - не ПРОДУКТ жизнедеятельности, а средство выработки энергии - и это именно тот пункт, где я лично расхожусь с доктором Фрейдом. Он, описав механизмы, двигающие человеком, совершенно не говорит о том, а зачем и куда ведёт движение? Для него творчество - сублимация, отходы, излишек невоплощённого либидо. Мне же кажется, что всё обстоит с точностью до наоборот: либидо, заполнившее все горизонты жизни, - это энергия, не нашедшая другого, созидательного, творческого воплощения. Человек может идти на поводу своего "основного инстинкта", а может "оседлать" его и руководить им - при условии развитости сознания и высоты духа. Извините, если выражаюсь путано.

И ещё: "Анна Каренина", "Катерина" созданы людьми, смотрящими выше пупка, потому и воздействуют на людей так долго и так глубоко. Ну, а поэзия, скажем, Баркова - для одноразового употребления.

Peter, должна признаться, что наши с Вами кинематографические вкусы также весьма сходны. Один только пункт нас разводит - это надо осознать.
Пов╕домлень: 644
07.08.2008 23:33
...либидо, заполнившее все горизонты жизни, - это энергия, не нашедшая другого, созидательного, творческого воплощения. Человек может идти на поводу своего "основного инстинкта", а может "оседлать" его и руководить им - при условии развитости сознания и высоты духа. Извините, если выражаюсь путано.

Ольга, вы замечательно выражаетесь, сразу видно, что образованию вы филолог. Очень точно выразили мое мнение по этому вопросу.

Peter, должна признаться, что наши с Вами кинематографические вкусы также весьма сходны. Один только пункт нас разводит - это надо осознать.

Что же это за пункт?
Свобода - это ответственность. Вот почему все ее так боятся.
Б. Шоу
Пов╕домлень: 2711
08.08.2008 0:50
"Мертвец" Джима Джармуша

В юнности был любимый мой фильм

Петер, а ты смотрел фильм "звериная натура"? Запомнился. Тонкий юмор, фантастическая игра Риза Айфенса, и глубокая философия.
Мой друг - Путин
Пов╕домлень: 644
08.08.2008 0:54
Нет, как-то упустил... Надо скачать, посмотреть.
Свобода - это ответственность. Вот почему все ее так боятся.
Б. Шоу
Пов╕домлень: 2711
08.08.2008 0:55
А если биохимические процессы, гормоны, воздействующие на формирование наших желаний и поступков, одни и те же, и механизм их известен, то какая сила преобразует эти процессы у одного человека в созидание, а у другого - в разрушение? Другими словами - где, когда, кем заложена программа личности, которую она (личность) исполняет, отрабатывает (или не отрабатывает)в ходе своей жизни? Что предопределено в нас, а за что мы сами в ответе?

У меня есть своя версия ответа на эти вопросы, но она, скорее, из области "фантазии". Поэтому пока не буду подставляться.

Думаю что % 50 это наши гены, а остальные 50% это то какой образ жизни мы ведём. Развиваемся, занимаемся собой, или пожираем, прожигаем.
Мой друг - Путин
Пов╕домлень: 1464
08.08.2008 9:01
А если поймешь, что сансара - нирвана,

то всяка печаль пройдет.
Этот пост содействует делу Света. Одобрен Ночным Дозором Днепропетровска.
09.08.2008 11:45
donbassec, частая смена Ваших аватар свидетельствует о

Люблю р╕зноман╕ття

09.08.2008 12:44
таланта, воли,

генетика + виховання,

Ведь вопрос в том, КАК это в нас запускается - что дано в генах, что привносится воспитанием, за что именно отвечает сам человек?

Пом╕тно що ви ф╕лолог, питання якесь... не коректне.

Будучи матерью двоих взрослых людей, осознавая процесс их формирования, я могу сказать, что внешнее воздействие(родителей, окружения,образования) - только коррекция того, что личность уже в себе содержит.

Так воно ╕ ╓.

А если биохимические процессы, гормоны, воздействующие на формирование наших желаний и поступков, одни и те же, и механизм их известен, то какая сила преобразует эти процессы у одного человека в созидание, а у другого - в разрушение?

Залежить в╕д сп╕вв╕дношення одних гормон╕в до ╕нших (хоча б я особисто надто сильно не переймався гормонами (хоча вони ╕ грають досить велику роль) ),як сформувались нейрон╕ зв’язки, що не менш важливо (до реч╕ цей процес в╕дбува╓ться п╕д впливом гормон╕в(наприклад т╓стост╓рона)), ╕ таке ╕нше.

Другими словами - где, когда, кем заложена программа личности,

Пам’ята╓те н╕ч/день коли була зачата ваша дитина? Ось тод╕ ╕ була закладена основа програми.

Что предопределено в нас,а за что мы сами в ответе?

Гени + умови зростання (виховання). Чули про таке: Генотип, Фенотип?

а за что мы сами в ответе?

За те що написано в закон╕ Укра╖ни.

Он, описав механизмы, двигающие человеком, совершенно не говорит о том, а зачем и куда ведёт движение

Я думаю в╕дпов╕дь ма╓ бути ясна. До розмноження. Ви зв╕сно запита╓те: а нав╕що з’являються тод╕ р╕зн╕ ╕нверс╕╖, а я вам в╕дпов╕м: людина „дещо” складн╕ша за к╕льчатого черв’яка, тому в не╖ (╕ деяких вищих ссавц╕в) зустр╕чаються деяк╕ в╕дхилення вл╕во вправо. Хоча я не под╕ляю думку що до деяких в╕дхилень – норм, З. Фрейда. Хоча не всяке в╕дхилення ╓ хворобою.

Для него творчество - сублимация, отходы, излишек невоплощённого либидо. Мне же кажется, что всё обстоит с точностью до наоборот: либидо, заполнившее все горизонты жизни, - это энергия, не нашедшая другого, созидательного, творческого воплощения.

Н, тут не ви, не в╕н, на м╕й погляд, не ма╓те рац╕ю до к╕нця (тобто на вс╕ 100 в╕дсотк╕в).

Не знаю хто з вас все ж таки ближче до ╕стини(мабуть все-таки Фрейд) , але для мене ╓ беззаперечна думка про те що творча енерг╕я несе в себе велику долю сексуально╖ енерг╕╖. Пам’ята╓те: „ Я помню чудное мгновение передо мной явилась ты...”?

До реч╕ щоб ви розум╕ли, Енерг╕я л╕б╕до, це не т╕льки коли „сто╖ть”, це ще т╕ процеси яки в╕дбуваються в «головном мозге» (╕ не т╕льки), але яки ми не в╕дчува╓мо на р╕вн╕ св╕домост╕.

09.08.2008 13:33
Але ╓ в╕дчутними на р╕вн╕ п╕дсв╕домост╕.

« <- < 43 44 45 46 > »